Chip-Portfolio

Portfolio van Tjipke van der Land

Silicon office muti-user cloud

Silicon Office is van ouds her een Basic programma werkend op een Commodore 64. Slechts enkelen herkennen wellicht deze computer uit de oudheid. In zeer korte tijd kwam dit programma beschikbaar op de PC in 1985. Dat is 33 jaar geleden waar Dhr. R. Stijger al geen bedenkingen had bij automatisering. Over eerdere ontwikkelingen in Silicon Office kunt meer lezen in het artikel onder de tegel EXPORT DATA.

Ondanks dat in Silicon Office door de heer Stijger een waarlijk logistiek mirakel is ondergebracht is het zwaar gedateerd. Het programma was als laatste volledig functioneel onder MSDOS versie 3.1 waarna het hardnekkig alle dienst weigerde tot aan de meest geavanceerde DOS emulators. Één van de boosdoeners was de seriële sleutel, waar het programma zwaar van afhankelijk was.

De huidige PC’s zijn niet meer voorzien van seriële, noch van parallelle poorten om de eenvoudige reden dan genoemde computers tegenwoordig kleiner zijn dan de genoemde connectoren. Deze zijn volledig vervangen voor de USB poort. In een periode vanaf 1983 tot 2010 zit er toch 27 jaar ontwikkelingswerk in Silicon Office waar gezien de hoeveelheid jaren en kennis moeilijk afscheid van was te nemen.

Hier lag voor mij de missie om dit MSDOS programma op te tillen naar een hedendaags platvorm. In de loop van 1987 kwam nog een heuse update waar Silicon Office beschikte over multiusing faciliteiten. Een aantal bestanden konden tegelijkertijd gelocked worden en de sequentiële database kon realtime gesorteerd worden. Echter deze sorteer software draaide als een extern DOS programma naast Silicon Office.

DOS beschikte in die tijd over een geheugen van 640 KByte waarbinnen alles moest gebeuren. Tel van deze 640 KByte het sorteer programma en de netwerk software af, en er blijft bijna niets over voor Silicon Office zelf. Silicon Office was zelf nog in staat om MSDOS te open binnen haar eigen shell. Hiervoor moest ook geheugen beschikbaar blijven. Daarnaast was het programma onomkoopbaar verbonden met de seriële sleutel. Dit betekend dat de software moest worden aangepast om zonder de sleutel te draaien, en er moest meer geheugen vrijgemaakt worden voor Silicon Office.

Destijds was DOS nog uit te breiden naar enhanced geheugen van 1024 KByte. Voor de kenners is dit 1 MB nog 1000 maal verwijderd van 1 (één) Gigabyte. Om een heel lang verhaal kort te maken was de dichtstbijzijnde stap naar multi-using het gebruiken van MSDOS onder Windows 98, waar alle netwerkdrivers geladen konden worden in het enhanced geheugen. Omdat Windows 98 uiteraard allang niet meer ondersteund wordt heb ik een stapeling van virtuele machines moeten aanleggen om uiteindelijk met Extern Bureaublad het volledige Silicon Office platvorm via de Cloud beschikbaar te hebben.

Hier heeft enorm veel research in gezeten omdat het ene operating systeem geen weet heeft van de andere. Denk hierbij maar kortgezegd aan een Windows 98 met Terminal Service Cliënt. Tja, dat moet nog komen. Door deze ontwikkeling kan er nu gefactureerd worden in een moderne letter, in plaats van de oude 8 pixel epson matrix printer, uit MS Word en per mail. Ook thuiswerkers of verkoopmedewerkers on route kunnen nu moeiteloos via de Cloud gebruik maken van het systeem.

Tot op de dag van vandaag werkt het nog steeds en kan er gebruik gemaakt worden van ruim 30 jaren programmeerwerk. Voordat overigens het hele systeem is opgestart en een melding voor gereed afgeeft is de vergelijking met de snelheid van een oude AS 400 van IBM het meest dichtbij denk ik. Echter eenmaal opgestart werkt Silicon Office, gewend aan een 8086 processor, zo snel dat voor een fatsoenlijk gebruik een vertraging in de software moest worden aangebracht. Ondanks deze vertraging werkt de van oudsher MSDOS software, met minimaal een factor 10 meer, razendsnel.

Deze zeer omvangrijke werkzaamheden waren dus de moeite waard. Menig Microsoft Developer zal hier wel een beetje bedroefd van worden, want deze hebben door de jaren heen al menigmaal hun software moeten herschrijven wegens de nieuwe of veranderde opties in de software.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Chip-Portfolio

Thema door Anders Norén