Chip-Portfolio

Portfolio van Tjipke van der Land

Invalide bed

Een invalide bed lijkt niet zo bijzonder. Immers de ziekenhuizen staan er vol mee. Maar toch is er nog iets aan toe te voegen. Dit is met name het geval voor volledig invalide patiënten die aan huis zijn gekluisterd. Om alleen al thuis uit het raam te kijken betekend vaak een complete hijspartij van het bed in de stoel. Voor het vertoeven in de buitenlucht betekend dit aanvullend stommelen en stoten tegen muren en kozijnen voordat de positie in de zon is bereikt.

Het traditionele invalide bed is ontworpen om de positie van de invalide comfortabel te maken, maar ook voor het verzorgend personeel. Dit betekend vaak dat de rug en het voeteneinde verstelbaar zijn, maar ook dat de hoogte instelbaar moet zijn om fatsoenlijk in en uit het bed te stappen. Ditzelfde is ook van toepassing als verzorgend personeel in een ARBO goedgekeurde houding aan het bed moeten werken. Om een dergelijk bed wat meer mogelijkheden te geven, is het noodzakelijk om meer hoogte te bereiken, transformatie naar een relaxstoel, en het bed moet kunnen rijden.

Om deze ontwikkeling een naam te geven heb ik gekozen voor SEATAR. Dit betekend Simpel Elevating And Tilt Active Robot. Voor de transformatie naar een relaxstoel heb ik gebruik gemaakt van een in de handel verstelbare lattenbodem. De standaard bediening van deze lattenbodem is aangepast en aangesloten op de boordcomputer van het bed. Het mechaniek (zie foto testmechaniek) is gebaseerd op een knik arm. Tijdens het verhogen of verlagen zorgt een zwaartekracht sensor er voor dat het bed gedeelte precies in de vooraf ingestelde positie blijft. Het bed is ook nog in staat om zijdelings te kantelen zodat patiënten zich makkelijker kunnen omrollen, of over te rollen in een ander bed. Voorts is het bed uitgevoerd met twee trilmotoren waar het doorliggen enigszins wordt tegengegaan en een massage effect wordt bewerkstelligd.

De meest interessante optie is het rijden van het bed. Het hele bed staat op twee kleine kunststof rupswielen binnen in de constructie aan het voeten einde. Aan het hoofdeinde zitten twee wat grotere zwenkwielen ook binnen de constructie. Zoals het nu geconstrueerd is kan het bed niet botsen met muren of kozijnen. Hiervoor zijn op de vier hoeken van het bed eenvoudige sonische censoren aangebracht. De volgende uitvoering zal worden uitgevoerd met LIDAR waardoor met het aanwijzen op een plattegrond het bed geheel zelfstandig naar die locatie toerijd. Denk hierbij aan de tuin of het balkon.

Nu kan men slechts met pijltjes op een smartphone app het bed vooruit of een bochtje laten maken zonder ergens tegen aan te rijden. Doordat het bed veel hoger ingesteld kan worden, kan de patiënt makkelijker naar buiten kijken door boven de vensterbank uit te komen. Aangevuld met het rijden kan men naar buiten de tuin in waar de keuze nog kan vallen tussen de schaduw of de zon.

Voor de veiligheid is de hele buitenkant voorzien van een soort luxaflex welke tijdens het verhogen of het aanpassen van de positie alle gevaarlijke delen afschermt. Het is natuurlijk niet de bedoeling om nog meer patiënten te creëren of huisdieren een naar einde te bezorgen.

Om het bed soepel te laten functioneren is deze voorzien van een computer. Het mechanisme is niet in staat om het ligbed zelf met simpele beweging van naar boven of naar beneden. Door het eenvoudige mechanisme van een schaar is de computer nodig om de andere schaararm bij te sturen om het liggedeelte horizontaal te houden, of in de positie waar deze is ingesteld. Door middel van een drie assige zwaartekracht sensor kan de computer precies uitrekenen wanneer welke motor aangestuurd moet worden. De computer voorkomt tevens met acht sonische censoren dat de randen van het bed niet in aanraking komen met ander meubilair, muren en deuren.

Om het bed te bedienen is een eenvoudige smartphone app gemaakt die middels bluetooth verbinding heeft. Deze app kan ook geïnstalleerd op een tablet of tweede telefoon voor eventueel verzorgend personeel.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Chip-Portfolio

Thema door Anders Norén