Chip-Portfolio

Portfolio van Tjipke van der Land

Interactief grafmonument

Men zou zo denken dat een dergelijke ontwikkeling niet thuis hoort in ICT of communicatie. Niets is minder waar. Het is niet ongewoon om op begraafplaatsen geïmproviseerde waxine of elektrische lichtjes aan te treffen. Meestal zit achter verlichting, vormgeving of kleuren een gedachte ter herinnering aan de overledene. Doorgaans begint deze gedachte met een treurig grauw grijze steen, welke na jaren niet meer is te herkennen door het overwoekerende groen die alle sporen van de gedachte heeft uitgewist. Enkele keren krijgt het groen geen kans omdat dit door nabestaanden netjes wordt bijgehouden.

Doorgaans treft men op deze monument bij tijd en wijlen een lichtje aan. Het interactief grafmonument, of alleen monument staat haaks op bovengenoemde steen. Het monument bestaat uit moderne materialen zoals glas, zonnecellen, roestvrij staal en aan boord een heuse computer die verlichting en communicatie voor zijn rekening neemt. Dit product is uiteraard bedoeld voor een selectieve groep mensen die wat anders willen dan “de steen”.

Om privacy reden zal ik geen foto’s plaatsen maar wel technische tekeningen en voorbeelden van verlichting. Het monument bestaat uit een bodemplaat grotendeels uit glas welke ogenschijnlijk net boven de bodem zweeft. In dit glas zit 3D tekst ingegoten wat rondom verlicht kan worden met RGB LED vanuit de rand, waar elke denkbare kleur en intensiteit door de computer geregeld kan worden. Het heeft een zeer bijzonder effect om ingegoten tekst, hol, een metaal, noem maar op, wordt aan geschenen door een kleur licht. Onder de glasplaat zitten ook RGB LED’s die een licht schijnsel indirect via de grond laat zien.

 

De nabestaande heeft voor dit monument een aantal wensen naar voren gebracht die allen mogelijk waren en zijn uitgevoerd. Het monument geeft onder normale omstandigheden een kleur schijnsel af onder de glasplaat wat via de grond er onder net zichtbaar is. De kleur wordt gekozen aan de hand van barometrische luchtdruk. De intensiteit is afhankelijk van de duisternis om het precies een vaag schijnsel te laten lijken. Zodra het monument beweging waarneemt zal ogenblikkelijk de verlichting op de bovenplaat in werking treden en een pallet van kleuren afspelen.

Deze kleuren zijn op basis van karakteristieke eigenschappen van de overledene samengesteld door Marijke van Loon van Van Loon Kleuradvies. ( marijkevanloon.nl ) Daarnaast zal bluetooth de nabij gelegen omgeving van het monument af scannen naar smartphones. Hier kan men een verbinding tot stand brengen en een bericht achterlaten welke ogenblikkelijk door middel van een G4 verbinding met de bijbehorende website van de overledene wordt afgestemd.

In dit monument met een ogenschijnlijk betoverend lichtje en een zwevend kleurtje is een behoorlijke hoeveelheid techniek verwerkt die gevoed wordt door een li ion accu. Deze accu wordt voorts geladen door de nabij geplaatste zonnecel. De interne computer van het monument zorgt voor een juiste balans tussen de dagelijkse oplading en nachtelijke ontlading. U kunt zich wellicht voorstellen dat rond de donkere dagen van kerst er weinig licht en zon is en heel veel duisternis.

Een dergelijk monument zou ook goed bruikbaar zijn voor de vele verkeersslachtoffers waarvan men dagelijks langs de kant van de weg bloemen en lichtjes aantreft.

 

Techniek

De toegepaste kleuren voor de indirecte verlichting en de kleurenparodie zijn gekozen door Marijke van Loon, van Van Loon Kleurenadvies. Marijke heeft op basis van het karakter van de overledene een passend pallet kleuren gekozen.

Het maken van de technische tekeningen en ontwerp is verricht door ing. Jan Barneveld dagelijks werkzaam als senior engineer bij Fokker airospace. Jan Barneveld was voordat hij werkzaam was bij Fokker airospace, engineer in de luxe jachtenbouw. Met deze ervaring waar veel gewerkt wordt met vlekkeloos afgewerkt roestvrij staal en glas heeft hij een werkelijk prachtig monument ontworpen.

De elektronica en software zijn door mijzelf ontwikkeld, waarvoor grotendeels componenten zijn toegepast van de populaire microcontrollers van Arduino. Tevens zit in het monument G4 internet en bluetooth communicatie, druk, licht en bewegingscensoren.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Chip-Portfolio

Thema door Anders Norén