Chip-Portfolio

Portfolio van Tjipke van der Land

Machine bewaking

Tegenwoordig kunnen bij alle soorten machines zeer uitgebreid software worden geleverd om alle handelingen van het apparaat in kaart te brengen. Hieronder valt ook het versturen van informatie. Eenvoudige uitvoeringen hiervan zijn niet verkrijgbaar, waardoor voor de meest eenvoudige wens omgekeerd evenredig inbreuk moet worden gedaan op het beschikbare budget.

Tegenwoordig zijn in de handel eenvoudige betaalbare controllers voorhanden die met een relatief eenvoudige programmering zijn te bewegen om de meeste wensen in te vullen. In dit geval betreft het plastic spuitgietmachines waarvan de opdrachtgever Espol Plastics B.V. het wenselijk vond om geïnformeerd te worden wanneer één of meerdere machines in storing vallen.

In veel gevallen is het niet direct een ramp als een dergelijk machine in storing valt. Immers eenmaal ingesteld zijn de kosten vaak dubbeltjes per uur waardoor het direct aansturen van een medewerker vaak duurder is. Doch er zijn uitzonderingen, zeker wanneer het aanduwen van de machine een zeer eenvoudige eenmalige handbeweging betreft. In zo’n geval is het reuze handig om met behulp van mail, sms of sociale media iemand direct te informeren, of wakker te maken.

Via de remote camera is dan real time te kijken of ingrijpen nodig is. Voor het openen van een toegangsluik of bedienen van een klep is in de meeste gevallen een pneumatische handeling op afstand voldoende om het proces verder op gang te helpen. Daarnaast kunnen met voorhanden controllers van verschillende machines een eenduidige database worden gevuld met productiegegevens.

De software om deze controllers aan te sturen is gemaakt in Visual Studio C# en verzorgt elke mogelijkheid van communicatie. Dit kan met spraak, email, sms, of anderzijds met sociale media. Hiermee is een veelzijdige oplossing gerealiseerd met weinig middelen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Chip-Portfolio

Thema door Anders Norén