Chip-Portfolio

Portfolio van Tjipke van der Land

Transfer gereedschap SO-Exact

Silicon Office is software uit het verleden waar tegenwoordig niemand meer weet van heeft. Het is een oud DOS programma in grote lijnen vergelijkbaar met het vroegere DBASE. Er is echter één groot verschil met de DBASE van weleer. De instructieset is vele malen kleiner en beslaat zo’n 85 instructies in totaal. Alleen al SQL beschikt over vele malen meer aan instructies dan Silicon Office.

Een dergelijk programma heeft hierdoor in de 1e lijn een enorme hoeveelheid restricties, mits een analytische kunstenaar en een geboren pragmatisch bestuurder dit dicht timmert en alle zijn kennis hier in loslaat. Het geheel levert dan software op waarin niet alleen de financiële administratie is geregeld, maar ook de gehele logistiek van inkoop grondstoffen tot en met transport naar de klant. Voor iemand die zich uitleeft in een soort RISC omgeving is dit meer dan een opmerkelijke prestatie.

Voor bestuurders die diep in deze omvangrijke en diepgaande processen bekend zijn, weten dat vandaag de dag er nog geen leverancier is die volledig op maat een dergelijk product kan leveren. Met enige hoon hebben wij menig groot software bedrijf, zoals Excact, Afas en Grote Beer moet zien vertrekken met letterlijk de staart tussen de benen. Voor het extra puntje op de i betreft het de nederlaag van software geproduceerd met hypermoderne technieken, met alle denkbare mogelijkheden tegenover DOS Software uit 1985. Jawel, dit is 33 jaar geleden.

De meeste hedendaagse lezers zullen dit nauwelijks willen geloven en zullen veelal verwijzen naar de grafische mogelijkheden van software en de mogelijkheden van het internet. Het is dan goed te realiseren dat het internet en grafische mogelijkheden met mooie kleurtjes niet de fundamenten en de groene draad in de logistiek zijn van een organisatie.

De rode draad hierin tegen is dat het werken met oude DOS software enigszins deprimerend is met name zonder het muisje. Die bestond nog niet. In dezelfde rode draad is ook met enige omvang het gemis van internet en daar bijbehorende mogelijkheden aanwezig. Er komt nog bij dat de Silicon Office in den beginne werkte middels Basic op de Commodore 64 met later een update naar MSDOS 1.0. Deze destijds beveiligde software werkte met behulp van de seriële Dongels en heeft het leven mogen zien tot de versie MSDOS 3.2 en nog net Windows 98.

De totaal ontwikkeling van de software in Silicon Office bestrijkt hiermee tot die periode al ruim 15 jaar. Daarna hield het op. Silicon Office werkt niet meer op hedendaagse operating systemen. Een bedrijf uitgevoerd met dergelijke software heeft als belangrijkste troef een perfect uitgevoerde logistiek, waarmee een bevoordeelde positie op de markt wordt verkregen. In 1995 werd bedrijf Es + Es verpakkingen verkocht aan beursbedrijf Van Leer (klik hier voor artikel) doch Silicon Office mocht niet mee verhuizen, immers de programmeur zou zich hiermee zelf ongemerkt kunnen toebedelen.

In deze kwestie heb ik de conversiesoftware gemaakt om voor zo goed dat mogelijk was de database te vullen van Exact software. In de praktijk wist Exact maar een fractie te gebruiken omdat, zoals reeds hierboven beschreven, Exact software maar over een klein percentage aan functionaliteit beschikte. De overgenomen combinatie heeft niet lang bestaan. Dit is dus een typisch geval, waar het ontbreken van juiste software met daarin een geheel eigen visie op logistiek desastreus uitpakt, zelfs met Windows georiënteerde software.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Chip-Portfolio

Thema door Anders Norén